lunedì 27 giugno 2011

ADERARI LA IREALITATE

Pentru a umaniza raul ìl exorcizam atribuind ìnsusiri umane lucrurilor ori animalelor.Raul e ascuns ìn ordinea sociala, ìn psihologia individuala si de grup.E un venin tinut sub cheie.Ce se ìntìmpla cìnd se pierde aceasta cheie ? Am citit undeva ca nobilul conte Perigord, pentru ca nu a vrut sa-si spele palaria ìn fata lui Petru cel Mare, i-au batut-o ìn cuie pe cap.Decìt sa vad o asemenea realitate mai bine ìmi inventez una-noir.Ader la irealitate.Astazi, din cìte carti citesc, contemporane si foarte contemporane, reiese ca realitatea face un munte ìn literatura.Au aparut cartile-martor, cartile-oglinda.E posibil, pentru ca azi realitatea e cìteodata ireala, innecata ìntr-un incomprensibil moral, care devine iconoclastic ( ex. Gomorra de R. Saviano ).Acesti scriitori-martori, vor sa recupereze cititorul oferindu-i un punct de vedere incoruptibil.Cum altfel ? Facìnd arta.Aici este nedumerirea mea.Pentru a-mi demonstra o realitate faci un spectacol, gen Al Qaeda cu executii in direct, si cauti sa-mi provoci emotii estetice.Realitatea in literatura a devenit un esafod.Impresioneaza no commentul povestit.Toate evenimentele cheie ale timpului nostru par a fi gìndite pentru un potential spectator.Scriind despre toate aceste imoralitati, demascìndu-le nu cred ca mai lasi pe cineva sa aiba pofta maxima la cina.Dar altfel cum ?




Ultimele din Babel  Mi se pare de-a dreptul miraculos ca un om de cultura medie, ignorant, sa salveze cu memoria o emotie de dupa lectura unui text poetic.Il cheama Valentin( cel mai lung om dintre pamìnteni ) si  iata ce a retinut dintr-o poezie a poetului Daniel Naciu:
NUMELE LUI DUMNEZEU ESTE... ìntr-o seara un arheolog se plimba printr-un cimitir / cu lanterna lumineaza o inscriptie pe care scrie : numele lui dumnezeu este... / cel ce va citi numele lui dumnezeu este... daca va fi barbat ìi va putrezi mìna stìnga si va muri / daca va fi femeie ìi va putrezi sìnul stìng si va muri     
pentru protectia cititorului nu dezvaluim numele lui dumnezeu

Nessun commento:

Posta un commento