martedì 21 giugno 2011

DUBIUL TOTAL

 De ce numai stiinta sa aiba dreptate, sa fie sigura si infailibila cu demonstratiile sale ? Grea ìntrebare ! Dar un lucru e clar : stiinta e sigura numai cìnd poate demonstra ceva.Ma refer la nucleul ei, matematica si logica.Acestea obtin demonstratii care tin o eternitate : teorema lui Pitagora odata demonstrata a devenit perpetua.Dar stiinta nu e numai demonstratie seaca.Galileo Galilei spunea ca nu exista doar certetea unor demonstratii ci si experientele, empirismul.Toate acestea formeaza grosul stiintei.Posibilitatea de a face ipoteze, de a le verifica ori falsifica, de a rationa asupra unei erori sau confutatii ( contradictii ) arata cealalta fata a stiintei.Experientele sìnt niste mecanisme virtuoase care pun ìn miscare gìndirea catre adevar.Dar de ce tocmai acest animal-omul- s-a ìmbarcat la o asemenea aventura a cunoasterii ? Chiar si astazi spunem " soarele rasare ".E antistiintific.E un mod al nostru de a percepe realitatea.Asa ni se pare adevarat.Aceasta palpabilitate a " rasaritului" e fundamentata pe o serie ìntreaga de prejudecati si erori cognitive.E o rana cicatrizata ìn cunoastere.Stim ca nu e asa dar ne facem ca ploua.Dificultatea este de impune un adevar care ìn viata concreta nu foloseste la nimic.La ce-ma foloseste ca soarele e fix si ca pamìntul se ìnvìrte ìmprejurul lui ? La ce-mi foloseste a sti ca se vede numai un sfert din tot ce exista ? Cu toata acestea omul ìsi va pune mereu ìntrebari.Apusul cunoasterii e departe.Chiar daca am sti totul am ìntreba de ce stim totul.Am fi ìntr-un dubiu total.Am lua-o de la capat.


Acum doua zile s-au ìmplinit 40 de ani de cìnd a fost folosit @.In 1971 inginerul Ray Tomlison trimite primul email, gratie Arpanetului, reteaua de computere din cadrul departamentului apararii SUA.Dupa 40 de ani de email Tomlison declara : "Am facut istorie fara sa fac un dolar.Faptul ca ìnca se vorbeste de mine si de originile emailului e unica mea recompensa".

Ultimele din Babel
"Oamenii inteligenti tolereaza micile incoerente dar nu pe cele mari.Oamenii mai putin inteligenti tolereaza marile incoerente si deloc pe cele mici".


"Educatia face din cretin un om periculos".
                                                                      Hassim Nicholas Taleb                                       
                                  

Nessun commento:

Posta un commento